Pengar, resor och boende
Information om vad som gäller med studiebidrag, resekort, boendestöd och andra förmåner.
Studiebidrag
Den som studerar heltid på gymnasiet och är svensk medborgare får automatiskt studiebidrag. Bidraget kommer från och med kvartalet efter du har fyllt 16 år och till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Summan är för närvarande 1250 kronor per månad och ges i 10 månader per år till dig som är heltidsstuderande under läsåret. Om du inte är svensk medborgare måste du, via en speciell blankett, söka studiestöd från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Blanketten får du på gymnasieskolan.
Extra tillägg
Under din studietid kan du få extra ekonomiskt tillägg. Tillägget måste sökas och prövas med hänsyn till dina och vårdnadshavare/ förälders ekonomiska förhållanden. Mer information om detta kan du få genom kuratorn på gymnasieskolan.
Mer information om extra ekonomiskt tillägg på CSN:s webbplats Länk till annan webbplats.
Inackorderingstillägg
Inackorderingstillägg är en form av studiehjälp för dig som på grund av lång restid tillfälligt måste inackordera dig under studietiden. Tillägget är ett bidrag till kostnader för boende och hemresor. Hur stort bidraget blir beror på avståndet mellan hemmet och skolan.
Inackorderingstillägg söker du via den som ansvarar för gymnasieutbildningarna i din hemkommun. För dig som bor i Växjö kommun söker du tillägget via blankett hos utbildningsförvaltningen. Blanketten finns här:
Ansökan om inackorderingsbidrag och resebidrag Länk till annan webbplats.
Om du ska läsa på en fristående skola eller riksinternatskola och vara inackorderad, så söker du inackorderingstillägg hos CSN.
Mer information om inackorderingstillägg på CSN:s webbplats Länk till annan webbplats.
Resor: ansök om buss- eller tågkort
Om du dagligen reser till och från skolan och avståndet mellan hemmet och skolan är minst sex kilometer är du berättigad till buss- eller tågkort. Kortet gäller för två resor per dag under vardagar. För övrig information om ekonomisk hjälp under din studietid, kontakta kuratorn på gymnasieskolan.
Lärling
Du som läser en lärlingsutbildning kan söka extra ekonomisk ersättning som ska täcka extra kostnader för måltider och resor. Summan är för närvarande 1000 kr och ges i 9 månader per år. Mer information om lärlingsersättning på CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats.
Sidan uppdaterades den