Naturvetenskaps­programmet

Katedralskolan

På Katedralskolans naturvetenskapsprogram lägger du en grund för kvalificerade och intressanta jobb. Du kommer att vara väl förberedd för vidare studier på universitet och högskolor oavsett var i världen de ligger.

Här lär du dig att förstå sammanhang i naturen, livets villkor, kemiska processer, fysikaliska fenomen och skeenden. Är du nyfiken på hur naturen är uppbyggd, från minsta beståndsdel till hela universum, då är naturvetenskapsprogrammet rätt för dig. I våra moderna och välutrustade laborationssalar får du möjlighet att på egen hand experimentera, analysera och dra slutsatser. Som naturvetare utvecklar du din förmåga till kritiskt tänkande, logiska resonemang och problemlösning.

Matematiken ger dig verktyg för att kunna uttrycka komplicerade sammanhang i enkel form. Gästföreläsare från olika universitet bjuds in för att på ett populärvetenskapligt sätt presentera det allra senaste inom forskningen. Vi samarbetar med flera universitet och högskolor för att inspirera till fortsatta studier. Du kan skapa din egen profil på utbildningen genom att välja fördjupningskurser inom ett flertal områden. Exempel på några naturvetenskapliga specialiseringskurser är astronomi, bioteknik och naturvårdsbiologi. Du kan även välja kurser inom data, ekonomi eller exempelvis fördjupa dig i historia. Är du språkintresserad kan du välja mellan ett stort antal språk som franska, italienska, japanska, spanska, tyska och latin. I dina studier har du tillgång till en egen PC-dator.

Inriktningar

På naturvetenskapsprogrammet kan du välja mellan två inriktningar. Du väljer inriktning när du går i årskurs 1 och kurserna börjar sedan i årskurs 2.

Naturvetenskap

Inriktningen innehåller fortsättningskurser i biologi, fysik, kemi och matematik och de utgör ofta särskild behörighet för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Kurserna innehåller mycket laborationer, experiment, fältstudier och studiebesök. Oavsett om du på universitet eller högskola vill fortsätta studera naturvetenskap eller andra ämnesområden blir du behörig och kan exempelvis välja utbildningar inom ekonomi, humaniora, juridik, samhällsvetenskap, medicin och teknik.

Naturvetenskap och samhälle

Den här inriktningen ger dig breda kunskaper inom både natur- och samhällsvetenskapen. Grundkurser i biologi, fysik, kemi och tre kurser i matematik ingår precis som i den naturvetenskapliga inriktningen. Du läser dessutom kurs i geografi och fortsättningskurser i samhällskunskap. Du får en tvärvetenskaplig utbildning som gör dig väl förberedd för studier inom många områden.

Fysik- med lärarna Simon Holmström och Åsa Kämpe

Utskriftsvänlig pdf av programplan Pdf, 132.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

- Naturvetenskap

- Naturvetenskap och samhälle

Högskoleförberedande

Poäng


GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

1150

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100


PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

450

Biologi 1

100

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Moderna språk

100


 

INRIKTNINGAR     

300-400

NATURVETENSKAP


Biologi 2

100

Fysik 2

100

Kemi 2

100

Matematik 4

100NATURVETENSKAP OCH SAMHÄLLE


Geografi 1

100

Samhällskunskap 2

100

Ett naturvetenskapligt ämne:
(Biologi 2 eller Fysik 2)

100


PROGRAMFÖRDJUPNING

200-300

Till exempel:
Astronomi

Bioteknik
Engelska 7

Entreprenörskap
Matematik 4-5

Matematik-Specialisering
Moderna språk

Naturvårdsbiologi
Internationella relationer

Historia 2-3
Retorik

Religion specialisering


GYMNASIEARBETE

100

TOTALT

2500

PROGRAMANSVARIG REKTOR:
Fredrik Abrahamsson, 0470-417 33, fredrik.abrahamsson@vaxjo.se

Sidan uppdaterades den