Estetiska programmet

Katedralskolan

Här utvecklar du ditt konstnärliga intresse genom att skapa, uppleva och tolka konst och kultur samtidigt som du förbereder dig för högskolestudier. Skoldagen är en blandning av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen. Du deltar i kulturella aktiviteter, både i skolan och utanför. Ditt eget skapande är centralt och du får chans att visa vad du kan inför en publik.

Här lär du dig att använda din egen kreativitet och utveckla ditt konstnärliga uttryck. Du möter olika tekniker, traditioner och stilar inom den inriktning du valt. Du får möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel, såväl individuellt som i samverkan med andra. Alla lärare som du möter här är välutbildade, behöriga och har stor erfarenhet. Din skoldag blir varierad med en kombination av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen.

Du kan välja bland flera olika kurser inom ramen för programfördjupningarna och det individuella valet. Det gör att du både kan bredda och fördjupa dina kunskaper inom olika ämnesområden. Norrtullskolan och Katedralskolan har flera scener och utställningsmöjligheter där du får möta publik, filmer och radiosändningar sänds i våra digitala kanaler. Medieproduktioner, bild- och formutställningar, modeshower, dans-, musik- och teaterföreställningar är naturliga delar av utbildningen. Vi har förmånliga samarbeten med professionella aktörer som Regionteatern, Musik i Syd, Växjö Teaterförening, Dans i sydost, Växjö Konsthall och S:t Sigfrids folkhögskola. Här finns alltså alla möjligheter för dig att skapa en bra grund för fortsatta studier.

Inriktningar

Bild och formgivning

Här arbetar du undersökande och experimentellt med material, tekniker, färg och form. Du arbetar med teckning, måleri, grafik, foto, digitala tekniker och glas och keramik. Du lär dig mer om konstens funktion i samhället och utvecklar ditt personliga bildspråk.

Dans

Tyngdpunkten ligger framför allt på dansformerna jazz, balett och modern/nutida dans. Här får du möjlighet att utveckla din teknik och bredda dina kunskaper i de olika dansstilarna. Du får också möjlighet att fördjupa ditt skapande och din kreativitet genom att koreografera och medverka i större och mindre sceniska produktioner. Genom samarbetet med Regionteatern Blekinge Kronoberg möter du under din utbildning professionella koreografer och dansare i olika workshops.

Estetik och media

Estetik och media är en inriktning där du bland annat arbetar med film, fotografi, ljud och grafisk formgivning. Du får tillsammans med andra uppleva konkreta, spännande uppdrag både inom och utanfär skolan. Du får till exempel prova på att vara programledare, skapa egna filmer och designa egna posters med mera.

Det finns möjlighet att samverka med andra estetiska inriktningar för att medverka i olika uppsättningar, visa upp sina filmer eller få nyskriven musik till en musikvideo.

Du utvecklar din kreativitet och din förmåga att uttrycka dig i text, bild, grafisk design, foto och film. Du har inflytande över din utbildning och får möjlighet att fördjupa dina kunskaper, färdigheter och ditt personliga uttryck inom ett eller flera medieområden. Vi betonar vikten av kunskap genom upplevelser och möten med inspirerande människor.

För att underlätta dina studier har du under dina tre gymnasieår tillgång till en egen dator med program som är anpassade för medieproduktioner.

Modedesign

Här lär du dig om design och formgivningsprocessen för att tillverka kläder. Du utvecklar din förmåga att skapa genom design, konstruktion och sömnad för olika ändamål. Du tolkar och reflekterar över modedesign från olika perspektiv.

Utbildningen ska dels ge ökad förståelse kring modebranschen, dels inspirera till nya hållbara idéer inom mode.

Musik

Vill du utveckla ditt musikaliska uttryck, din kreativitet och ditt skapande är vår musikinriktning rätt val. Detta sker bland annat genom ämnen som ensemble, kör, rytmik och gehör- och musiklära. Centralt i utbildningen är dina individuella lektioner på instrument/ sång, men du spelar också tillsammans med andra i många olika grupper och du får utforska olika musikstilar. Du har stora möjligheter att påverka din utbildning genom vårt breda utbud av valbara kurser som exempelvis musikproduktion och extra instrument. Du är med på många olika konserter, får framträda på olika scener och på så sätt omsätts ditt lärande i praktiken.

Från och med hösten 2025 erbjuder vi dig som har goda förkunskaper en spetsutbildning i musik eller musikproduktion och ljuddesign.

Teater

Du som i framtiden vill arbeta med teater i någon form kommer få lära dig förmedla en berättelse till en publik. Du får bland annat arbeta med olika typer av texter, improvisationer, skådespelartekniker och pjäser. Under dina tre år utvecklar du även kunskaper kring regi och dramaturgi samt får skriva egen dramatik. Du utvecklar även färdigheter i att med kroppen och rösten förmedla en scenisk karaktär på scenen. Inom utbildningen får du dessutom arbeta med ljusdesign, kostym, smink och scenografi regelbundet.

Programfördjupning

På estetiska programmet läser du 500 poäng programfördjupningskurser varav 300 poäng är ämnen som skolan valt ut för att passa respektive inriktning.

Efter det estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet är du väl förberedd för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Du kan genom dina programfördjupningar och ditt individuella val ytterligare bredda din behörighet för vidare studier. Programmet passar bra för dig som vill söka vidare till konstnärliga utbildningar på folkhögskolor eller högskolor som Konstfack, Dans- och Cirkushögskolan, Musikhögskolan eller Teaterhögskolan.

Utskriftsvänlig pdf av programplan Pdf, 84 kB.

Inriktningar

  • Bild och formgivning
  • Dans
  • Estetik och media
  • Modedesign
  • Musik
  • Teater

Estetiska programmet är högskoleförberedande.



GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

1150 poäng

Engelska nivå 1

100 poäng

Engelska nivå 2

100 poäng

Historia nivå 1b

100 poäng

Historia 2b

100 poäng

Idrott och hälsa nivå 1

100 poäng

Matematik nivå 1b

100 poäng

Naturkunskap nivå 1b

100 poäng

Religionskunskap nivå 1

50 poäng

Samhällskunskap nivå 1b

100 poäng

Svenska nivå 1

100 poäng

Svenska nivå 2

100 poäng

Svenska nivå 3

100 poäng

eller


Svenska som andraspråk nivå 1

100 poäng

Svenska som andraspråk nivå 2

100 poäng

Svenska som andraspråk nivå 3

100 poäng


PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

150 poäng

Estetisk kommunikation nivå 1

100 poäng

Konstarterna och samhället nivå 1

50 poäng


INRIKTNINGAR


INRIKTNING BILD OCH FORMGIVNING

400 POÄNG

Bild nivå 1b

100 poäng

Bild nivå 2

100 poäng

Bild nivå 3

100 poäng

Bildteori nivå 1

100 poäng



INRIKTNING DANS

400 POÄNG

Dansgestaltning nivå 1

100 poäng

Dansteknik nivå 1

100 poäng

Dansteknik nivå 2

100 poäng

Dansteori nivå 1

100 poäng



INRIKTNING ESTETIK OCH MEDIA

400 POÄNG

Digitalt skapande nivå 1

100 poäng

Medieproduktion nivå 1

100 poäng

Medieproduktion nivå 2

100 poäng

Medieteori nivå 1

100 poäng



INRIKTNING MODEDESIGN

400 POÄNG

Fackteckning och design nivå 1

100 poäng

Manuell mönsterkonstruktion nivå 1

100 poäng

Modedesign och sömnad nivå 1b

200 poäng



INRIKTNING MUSIK

400 POÄNG

Ensemble nivå 1

100 poäng

Instrument eller sång nivå 1

100 poäng

Körsång nivå 1

100 poäng

Musikteori nivå 1

100 poäng



INRIKTNING TEATER

400 POÄNG

Scenisk gestaltning nivå 1

100 poäng

Scenisk gestaltning nivå 2

100 poäng

Scenisk gestaltning nivå 3

100 poäng

Teaterteori nivå 1

100 poäng





PROGRAMFÖRDJUPNING

500 poäng

Till exempel:


Matematik fortsättning 1b


Matematik nivå 2b


Engelska nivå 3


Naturkunskap nivå 2


Moderna språk


Estetisk kommunikation nivå 2


Estetisk kommunikation nivå 3


 


INDIVIDUELLT VAL

200 poäng



GYMNASIEARBETE

100 poäng

TOTALT

2500 poäng

PROGRAMANSVARIG REKTOR:
Johan Wingren, 0470-417 36, johan.wingren@vaxjo.se

Sidan uppdaterades den